úterý 18. února 2014

DENÍČEK: Jak ze mě češtinářka a hnidopichové udělali monstrum


Asi jsem divná, ale mám to tak jen já? Dříve, když jsem dostala do rukou opravenou slohovou práci, tak jediné chyby byly v čárkách. A to maximálně ve dvou. Učitelka mi pokaždé říkala, ať si na to dávám pozor. A tak jsem si začala dávat pozor a teď mám problém opačný. Neumím rozeznat, kdy tam čárka má být a kdy ne. Píšu jich zase všude moc. A teď dostávám slohovky doslova rudé od červené propisky, kde mi píše, to je slučovací poměr!! A podobné poznámky.

Už se jen děsím hodin češtiny, kdy má učitelka přesně vytipované, co kdo neumí a pořád ho z toho dusí. Zrovna nedávno mě zkoušela z mých oblíbených čárek, tak tak jsem dostala za 4. Nechápu to. Jako dobrý češtinář, který měl z češtiny vždycky za jedna z toho mám postavené chlupy na hlavě.


Určitě byste našli spoustu chyb, pokud byste pročítali mé recenze. Zajímalo by mě, jak si Vy hlídáte své chyby. Případně, co byste mi poradili, abych chyby v čárkách nedělala. Už jsem z toho tak zblblá, že když čtu knihu, tak místo děje sleduji, kde autor napsal čárky.

Zrovna dnes v Dráculovi. Asi půl hodiny jsem civěla na jednu větu, kterou už bohužel neumím najít. Jinak bych ji opsala, abychom mohli debatovat, zda to tak opravdu má být. Byla opravdu hodně divně napsaná. Koukala jsem na to a pořád přemýšlela, jestli to není špatně.

Pomalu už ani nechci sdílet recenze a bojím se psát do nakladatelství. Zrovna nedávno mi přišel "krásný" email od jednoho nejmenovaného nakladatelství: Knihy k recenzím už neposkytujeme. Navíc v krátké recenzi máte tolik hrubek tak velkého zrna, že to snad není ani možné. Naučte se česky!

Po tomto emailu se mi málem chtělo brečet. Nemohla jsem usnout a ještě pořád jsem na ten email nezapomněla. I když mi přišel asi před dvěma týdny.

11 komentářů:

  1. Čárky taky patří mezi moje slabý stránky... Jinak teda odpověď od nakladatelství hrozná. Jsem ráda, že tohle hledisko berou v potaz, ale teda ta formulace, to mi nepřijde moc korektní. Na druhou stranu bych byla ráda, kdyby tohle kritérium zohledňovala všechna nakladatelství, protože když vidím, co některý blogerky vyvádí, tak mě jímá hrůza. Jak někdo, kdo neumí ani shodu podnětu s přísudkem, může dostávat recenzní výtisky? Takový chyby přece čtenář v životě nemůže dělat... a taky to pak působí dojmem jako že mu na tom blogu moc nezáleží, resp. na kvalitě článků.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem měla vždycky na čárky cit a teď poslední dobou řeším stejný problém jako ty - buď jich píšu málo (protože mám pocit, že je cpu všude) a nebo je opravdu nacpu všude, kde to jde :D Říkám si, že to chce čas a třeba se to zas uklidní :)
    Mimochodem, jen tak pro zajímavost, které nakladatelství ti to napsalo ? Z toho bych se asi upřímně zhroutila. Jde to snad napsat i trochu slušněji, ne ?

    OdpovědětVymazat
  3. Koukni na tohle: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=%C4%8D%C3%A1rky&Hledej=Hledej
    Odkazy uvnitř. Pracuje tam paní, která nás učí pravopis na žurně v Brně.

    OdpovědětVymazat
  4. To znám :) táta mi pořád nadává, že v recenzích mám chyby a některé věty prý nemají hlavu a patu :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jo já vysloveně chyby nedělám, ale taky to s čárkami přeháním, cpu je všude, když si nejsem jistá a přitom tam oficiálně ani být nemají :D Ale tedy zatím se mi nestalo, že by mi někdo napsal, že tam mám chyby, tak to snad není tak zlé u mě :) A odpověď od nakladatelství je tedy docela drsná!

    OdpovědětVymazat
  6. Já čárky taky nemám ráda, ale potom, co ti napsali z nakladatelství bych se asi rozplakala:/

    OdpovědětVymazat
  7. Čárky jsou zlo. Někdy čárku radši vynechám, aby to nepůsobilo přečárkovaně. Když jsme brali ty způsobi slučoací a vylučovací atd., tak to bylo v pohodě. Jenže pak nastalo použití v praxi a všechno šlo do háje. Několikrát se ale i přepíšu, takže napíšu třeba místo nakopat nakopad a pak je z toho děsná prča. :D Kromě čárek se ale naštěstí moc nepletu... Už to mám vyhmátlý z knh, takže ti ani nazpaměť neodříkám vyjmenovaný slova, ale když na ně dojde, napíšu tvrdé Y. :) Ale třeba takové osypat se, v tom jsem udělala chybu. Jakou spojitost to má se sypat? o.O :D Mimochodem, jaké nakladatelství ti, proboha, tohle napsalo? o.O

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký den, musím říct že čárky jsou opravdu těžké. Mě nedělají až takový problém, avšak mohla bych za to poděkovat své učitelce češtiny ze ZŠ, kdy nás pořád nutila dělt rozbory vět. Po "našrocení" souřadných spojek a spoustě rozborů už mi čárky problém oprvadu nedělají. Bohužel nevím, jak vám jinak poradit :(
    http://www.czsuzanne.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám o psaní čárek speciální knížku, ale upřímně si myslím, že je to v mnoho případech jen otázka toho, jak to cítíš, kde bys v řeči udělala pauzu a tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale u státní maturity z češtiny si to asi myslet nebudou. :/

      Vymazat

Děkuji za zpětnou vazbu. :) Komentáře typu dvouslovné věty: Hezký blog, recenze, knihy + Váš odkaz na blog nebudu publikovat. Nezlobte se. :) Nepřijde mi to jako upřímný komentář, ale jen jako reklama.