středa 13. srpna 2014

RECENZE: Hvězdy nám nepřály - John Green

Mé hodnocení: 30 %

Hvězdy nám nepřály, no.. tak jsem knihu právě dočetla. Tentokrát napíšu recenzi hned po přečtení, abych dokázala přesně říct, co mi na ní vadí.

Hazel je 16 let a trpí rakovinou. S myšlenkami na smrt není její život zrovna nejšťastnější. Těžce nese bolest jejích rodičů, kteří neví, kdy o dceru přijdou. A tak z toho má deprese, kdo by se jí divil. Její starostlivá matka to nechce nechat jen tak a tak ji přinutí chodit na sezení do místního kostela, kde se scházejí lidé postižení rakovinou. A tam Hazel potká Augusta, který už se z rakoviny vyléčil. Jiskra přeskočí a tak tady máme pár set stran o lásce a rakovině. S rakovinou to máme tak, buď léky zabírají a chvilku je klid, nebo se něco pokazí a je špatně. A tak se ocitáme na horské dráze, kdy jednou jedeme s hrdiny nahoru a jindy zase dolů.

Kniha poukazuje na radost z maličkostí a za to je těch 30 %. Ale nemůžu vůbec říct, že by se mi kniha líbila. Postavy vůbec nesmýšlejí ani nekonají na svůj věk. Tolik filozofování, že jsem mu ani já ve svých 20 letech nerozuměla, tak to mě hodně zaráželo. Když se mi vybaví můj bráška, který bude mít 17 roků teď v říjnu, tak si neumím představit, že by z něj takové myšlenky padaly. Jeho zajímají jen hry, anime seriály a nejnovější technické vymoženosti. Ty slova, které postavy používají, jsem v životě nepoužila a neznám nikoho, kdo by takhle mluvil. Vlastně ano, znám jednu osobu, která se snaží mluvit opravdu hodně spisovně a chytře, ale všem je jen pro smích, protože mezi ostatní nezapadá a vypadá to opravdu hodně divně a důležitě. Objevilo se tam dost věcí z mých hodin filozofie, které jsme okrajově měli na střední. Když vám řeknu, že jsem u pyramidy potřeb a u Achilla a želvy počítala minuty do konce hodiny, tak jak mě asi mohla kniha bavit. A to ještě byly věci, které jsem z té filozofie pochopila, zbytek byla jen snůška vět, které nikomu ve třídě nedávaly smysl. A tak na mě působila i kniha. Polovina mi nedávala smysl. Kdyby tam tyto věci nebyly, tak mé hodnocení by bylo asi vyšší.

Dále mi vadil August, úplně vším, co dělal. Ať už pořád dokola žužlal tu cigaretu, nebo měl šibeniční humor. Nevím, která část, nebo části měly být vtipné, ale já se ani nepousmála u žádné z nich. Promiňte, ale jestli se 
August posmívá svému příteli, který přišel o obě oči příčinou rakoviny, že oslepl při pohledu na jeho krásu, tak to pro mě není humor. Vím, že to nemyslel zle, ale takový typ humoru se mi opravdu příčí. Mám mnohem raději humor Kateřiny Petrusové. A jejich velká láska? Kde byla? Kromě jednoho velkého gesta jsem si nevšimla nějaké nehynoucí lásky mezi touto dvojicí. Hmm, humor ne, láska taky nic moc, co si dále mám z knihy vzít?

Hazel u mě dopadla o trochu lépe. Snažila se radovat z maličkostí, milovala svou rodinu a nechtěla pro ni být přítěží. Tak a teď jsem se dostala k největšímu problému. Pokud je Hazel tak strašně inteligentní na svůj věk, tak proč chce tak moc zjistit konec nějaké obyčejné knihy. Ještě bych pochopila, kdyby chtěla vědět, jak to dopadne s postavami, ale jak dopadne křeček? Je tím úplně posedlá, ano pokud má šestnáct, tak proč by nemohla mít takové přání a letět za ním i několik set kilometrů. Ale pokud je tak inteligentní, jak to autor celou knihu ukazuje, tak by to po pár pokusech vzdala.

„Takže nebudeme dělat nic?“„Budeme pokračovat v léčbě jako doposud,“ řekla doktorkaMaria, „ale musíme udělat něco, aby se edém dál nezvětšoval.“Kdovíproč se mi dělalo špatně, jako bych měla začít zvracet. „Tarakovina nezmizí, Hazel. Ale už jsem viděla lidi, kteří s takovouvelikostí nádoru žili velice dlouho.“ (Nezeptala jsem se, co toznamená „velice dlouho“. Tuhle chybu jsem už jednou udělala.) „Jávím, že teď, těsně po návratu z nemocnice, ti to tak nepřipadá, ale tatekutina je aspoň prozatím zvládnutelná.“„A nešlo by udělat transplantaci plic nebo tak?“ zeptala jsem se.Doktorka Maria stiskla rty, až skoro zmizely. „Obávám se, Hazel,že ty bys nebyla právě silná kandidátka na transplantaci.“Nevysvětlila proč, ale bylo mi to jasné: nemělo cenu plýtvatpoužitelnými plícemi na beznadějný případ. Kývla jsem a pokoušelajsem se nebrat si tu poznámku moc k srdci. Táta se trochu rozbrečel. (str. 77)

Jedinou sympatickou postavou mi byla asistentka toho hrozného spisovatele. Která se oběma nemocným snažila pomoct a umožnit setkání s jejich idolem.


No za mě, nic moc. Znovu bych ji nečetla. Ale jsou tady i horší adepti, u kterých opravdu lituju, že jsem u nich strávila ten čas. Oproti této knize si myslím, že je mnohem lepší kniha Vlk samotář RECENZE ZDE – příběh o otci, který se naboural a zůstal v kómatu a jeho děti rozhodují, jestli doufat v uzdravení, nebo ho z přístrojů odpojit. A co je správnější a lidštější řešení. V porovnání s Hvězdy nám nepřály opravdu dobrá kniha. Tady mi i ta slza ukápla. Nebo doporučuji film Poslední prázdniny. To je vtipná komedie o nádoru na mozku, a o tom, že se má každý den užívat, jako by to byl váš poslední. Vřele doporučuji. Můj nejoblíbenější film!! 

No nic Johne, třeba příště. Ještě ti dám šanci u Hledání Aljašky. :) ;)

37 komentářů:

  1. Teda, ty jsi tu knihu nešetřila :) Já ji mám připravenou ve čtečce, ale ještě jsem se k ní nedostala. Ale četla jsem od Greena Hledání Aljašky a to mě šíleně zklamalo. Přišlo mi, že se ze mě autor jen snaží ždímat slzy, ale ty rozhodně nepřišly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala jsem to tak, jak to cítím. :) Hledání Aljašky tě zklamalo? Tak nevím, jestli se do toho budu pouštět teda.. :/

      Vymazat
    2. Téééééda, recenzia prekvapila. Ešte som na túto knižku nečítala podobnú. Ale to je asi aj dobre, poukázať na chyby. :)

      Vymazat
    3. Pro mne chyby, pro někoho jiného právě to kouzlo této knihy. :)

      Vymazat
    4. Přesně jak říká Klárka, to co jí se nelíbilo, mně se naopak líbilo, každý má svůj vkus a svůj názor a tak je to správně :)

      Vymazat
  2. Mě se Hvězdy líbily, Hledání Aljašky také ne. Radši Aljašku nečti! :D
    Jinak ta filozofie se mi na knize líbila nejvíc. Bavilo mě hledat smysl v různých souvětí. právě kvůli těm skvělým větám mám tu knihu tak ráda. Ale chápu tvůj názor. Asi nevyhledáváš takovéto knihy a máš radši akci. Já se ve slaďárnách také moc nevyžívám, ale tohle jsou Hvězdy. :D
    Jinak dobře napsaná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě naopak mám ráda romantické knihy. :) Ale tahle mi nesedla. Právě mám ráda, že se u romantických nemusí přemýšlet. Ale tady těch metafor bylo tolik, že jsem se v nich úplně ztrácela. Děkuji za pochvalu. :)

      Vymazat
  3. Vtipná komédia o nádore mozgu... No, chápem, ako si to myslela, ale tento slovný zvrat ma pobavil :D
    Ja som od Greena nečítala nič, zaujala ma len Paper towns, ktorá u nás zachvíľu vyjde a tú si prečítam :D
    Inak super recenzia :D Práve som stratila aj to málo chuti k tejto knihe. A obávam sa, že za to môže honba za škrečkom :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Hezký slovní obrat. :D :) Ani mi to nedošlo. Jen si knihu přečti, přeci jenom jsou tady ty zástupy čtenářů, kterým se to líbí. :) Každý si musí udělat vlastní obrázek. :)

      Vymazat
    2. Aj tak ma kniha nikdy nelákala. Proste sa mi nepáči téma rakoviny.

      Vymazat
  4. Mluvíš mi z duše :D jen já měla Augsta naopak radši než Hazel, ale to už je ve výsledku celkem jedno :))

    OdpovědětVymazat
  5. Bohužel skoro ve všem ti musím dát za pravdu. :D Taky jsem se moc nesmála, to filozofování jsem brala jako fakt, takže jsem to ani moc nevnímala... Celkově ta posedlost knížkou byla na obtíž, bylo to jako bych si k tomu měla přečíst ještě tu knížku, abych tomu aspoň trochu rozuměla. Lásku mezi Hazel a Gusem jsem vnímala jako jednu z těch pubertálních, protože si myslím, že by se po čase rozešli. Jako lásku až za hrob pokládám Taťánu a Alexandra, i když i tam bylo pár nejasností... Bylo to docela fajn, na konci jsem byla smutná, ale z okna bych kvůli tomu asi teda neskákala... Za pěknou a objektivní recenzi dávám palec hore. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Děkuji. Tvou recenzi už jsem také viděla. :) No nemůže se každému líbit všechno. :)

      Vymazat
  6. Ještě nevím, jak se k tomu postavím já, ale začátek se mi líbil, měl spád a rozesmál mě párkrát. Potom se ale začala řešit kniha (fakt nemohu pochopit, proč na tom tak lpěla), pořád dokola tam popisovali jak hrály hry... a najednou mi čtení hodně trvalo... po sté stránce jsem to odložila prozatím na neurčito ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím :) četla jsem to na tvém blogu. No uvidíš. pak dej vědět. :)

      Vymazat
  7. S naprostou většinou souhlasím - a konečně jsi první člověk, co knížku nevychvaloval až do nebes. Podobnou recenzi chystám na zítřek na můj (vlastně už je přednastavená) a Hvězdy u mě nedopadly o nic líp. Akorát až tak bych neshazovala ten černý humor - jo, i na můj vkus ho tam bylo trochu moc, ale zase někdy mi to přišlo.. v pohodě. No a Gus - přesně, trapná metafora s cigaretou nebo co to bylo a ta filosofie všude - sakra, kterej teenager by se takhle normálně choval. A na tu asistentku jsem úplně zapomněla - souhlasím s tebou, že to byla nejlepší postava z celé knihy :D :) Takže já mám naprosto stejnej názor a jsem ráda, že nejsem v tomhletom ohledu jediná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za předlouhý komentář. Pokud budeš ještě číst můj komentář, tak bych ráda dostala pak odkaz na tu tvou recenzi. Ráda si ji přečtu. :) Žádný teenager takhle nemluví a to je to.. :D Děkuji za návštěvu blogu a za přečtení celé mé dlouhé a negativní recenze. :)

      Vymazat
  8. Velice záporná recenze :D myslim ze se ti pekne ulevilo kdyz si to vsechno napsala , knihu jsem necetla a ani nemam v planu , tema rakoviny a podobne radsi se do takovych příběhu nepouštím , na me moc depresivní a přemýšlení o smrti a tim bych si nerada kazila čtení ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo ulevilo :D Taky je nemám moc v lásce, ale když to bylo tak vychvalované, tak jsem chtěla zjistit, jestli právem. :)

      Vymazat
  9. To je poprvý, co čtu na tuto knihu recenzi, která není celá o tom, jak je tato kniha dokonalá. Já jsem jí nečetla, takže nemůžu soudit, ale odrazuje mě od ní už jen to, že jí čte a miluje tolik lidí. Nevím proč, ale vždycky mi vadily různé "trendy", ať už to bylo v knížkách, hudbě nebo stylu oblékání. Já si radši zalezu do postele s knížkou od Dickense, Tolkiena nebo Shakespeara a jsem spokojená. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to taky odrazovalo. A potvrdilo mi to jen to, že tyto knihy jsou jen přeceňované obyčejné knihy. Tak jako 50 odstínů, tak tahle.

      Vymazat
  10. Máš pravdu, kniha je trošku "přehnaná", rozhodně bych ji nečetla znova, ale taky nelituju toho, že jsem u ni strávila čas. Je fakt, že tohle je druhá negativní recenze, kterou jsem četla. Zbytek je jen chvála, ale jak se říká: Sto lidí - sto chutí. :)
    http://my-little-boring-me.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Myslela jsem si, že jsem byla jediná, kterou ta knížka naprosto vůbec nenadchla. Je to hodně přitažený za vlasy, sice jsem je tu a tak pousmála, ale to je vše. Podle mě je lepší Hledání Aljašky, ale zase záleží na vkusu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hledání Aljašku už čtu a to se mi na rozdíl od Hvězd líbí. :) Tedy prozatím. :) Jsem na začátku.

      Vymazat
  12. Promiň, ale jestli nechápeš polovinu knihy, tak jsi pravděpodobně dost primitivní. Nemyslím si, že by tam bylo psáno něco, co by se nedalo pochopit. Protože všechno tam má svůj smysl. Autor píše s nadhledem (což si můžeme odvodit z Augustusova černého humoru).
    Je mi 14 let a smýšlím podobně jako Hazel a Agustus. Wow, asi tady něco nehraje, že?
    Vážně, nevím jak ty, ale já mám taky touhu zjistit, co se stalo s postavami po dokončení příběhu. Umřela Hazel? Co její rodiče? Jak to vzali? Opravdu se onen spisovatel poučil? Vrátila se k němu jeho asistentka? :)
    Nevím, jak si představuješ "lásku", ale podle mě jí tam bylo dost. To mají mít sex na každém rohu, aby to pro někoho byla horoucí láska?
    Tímhle neříkám, že se ti kniha musí líbit! Jenom kritizuješ věci, které dávají sami o sobě v knize smysl a jsou naprosto v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Primitivní nejsem to tě ujišťuji. :) Je chápání a chápání. Nechápu jen, co to dělá v takovéto knize. Ok, je ti 14, patříš tedy mezi výjimky, to ti nechávám. Já mám jen zkušennosti s teenagery v tomto věku, kteří se chovají dost hloupě, když to tak řeknu. Mucinkujou se na Asku, nebo jak se ta stránka jmenuje, sdílí tisíce fotek a statusů. Pokřikují po ulicích a snaží se vypadat hroozně dospěle. Tyhle holky a Hazel mi nejdou věkově dohromady. K té lásce, ne nemusí mít sex na každém rohu 7x denně. Šlo mi o jiné věci, polibky, pohlazení, obejmutí a hlavně dialogy, které mi zamilovaně nepřišly. :) Kritizuji to, co se mi na knize nelíbilo. A proto jsem to napsala tak, jak to vidím. :) Proto je to na mém blogu, protože to je můj názor na tuto knihu. :)

      Vymazat
    2. Navíc je nás primitivních mnohem více.. :P :) Alespoň se mezi nimi ztratím. :) Protože více lidí knihu nechápe. Nebo ji odsuzuje jako já. Jen tady v mých komentářích jich pár najdeš. :) Všem to smysl nedává a ne všichni si myslí, že je to v pořádku. :)

      Vymazat
    3. Jasně, já ti tvůj názor neberu... Jenom kritizuji tvoji kritiku :D Neber to zle, nebylo to tak myšleno (i když to tak možná vyznělo, neúmyslně). :)
      Líbí se mi, jak je kniha psána s nadhledem, dodává to tomu hezkou atmosféru, ale tohle čtení prostě není pro každého. Každý to vnímá jinak. :)

      Vymazat
    4. :D Přijímám kritiku své kritiky :D :) Zle to neberu, jen jsem chtěla obhájiti svou kritiku. :D :) Právě jsem dočetla Hledání Aljašky a to se mi oproti Hvězdám opravdu hodně líbilo, takže asi si každý musí najít tu svou od Greena. :)

      Vymazat
  13. Máš skvělou recenzi, která dokonale splývá s mým názorem na tuhle knihu. Taky jsem si říkala o tom kreckovi to samé, co ty :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Inu, každému podľa gusta. Knihu nepoznám a takýto typ literatúry ma ani nejak moc neberie a čítala som takú len jednu - Erika. Ale podľa toho, čo si písala mám chuť si ju prečítať. Inteligentní mladí ľudia, ktorým autor rád prepožičiava filozofické myšlienky? Čierny humor na ukážku pravého priateľstva? Potreba vyplniť si sen skôr než nás postihne smrť, akokoľvek je banálny? ÁNO PROSÍM! Možno sama kniha nie je tak dobrá, ale to čo popisuješ mi nepríde ako negatíva, skôr ako pozitíva a asi sa po nej poobhliadnem. Vďaka za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I negativní reklama je reklama. :) Není zač za tip :) Od toho tento blog je. :) Snad se ti kniha bude líbit. :) Pak napiš, jak u tebe dopadla. :) Díky za návštěvu.

      Vymazat
  15. Já jsem asi z jiného světa, když mi Hazel s Gusem přišli jako normální puberťáci... :D A teda zrovna Maslowova pyramida základních potřeb mi vždycky přišla jako jedna z nejjednodušších věcí ze ZSV, které jsme dělali na gymplu. Jen tu filosofii jsem v té knížce nepostřehla. Škoda, možná by mi pak nepřišla průměrná.

    OdpovědětVymazat
  16. Tato kniha mě taky naprosto zklamala, recenzi jsem taky dávala na můj blog.. Mně naopak nevadí trochu toho čeného humoru a myslím si, že takhe mezi sebou když si to takhle řeknou, tak to není až tak.. hnusné, sprosté.. Ale jinak mi taky August vadil - naprosto mě iritovala ta cigareta a filozofování.. Kniha na mě působila tak, že jsem jí celou dobu nevěřila.. A taky mi nepřijde, že by mezi nimi byla nějaká extra velká láska, zkrátka nechápu ty, co se do té knihy zamilovali a všude ji vychvalují, až na pár hezkých vlastností Hazel a ta asistentka + že se to dobře četlo, se mi kniha nelíbila. Taky si ji nikdy nepřečtu znovu

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zpětnou vazbu. :) Komentáře typu dvouslovné věty: Hezký blog, recenze, knihy + Váš odkaz na blog nebudu publikovat. Nezlobte se. :) Nepřijde mi to jako upřímný komentář, ale jen jako reklama.