pondělí 17. února 2014

DENÍČEK: Jak probíhá praxe v knihovně



Tak už to došlo i na mě. Musela jsem na 2 týdny na praxi. U vedení školy jsem si vyžádala, abych mohla jít k nám do knihovny. Škola všechny kromě mě poslala na praxi do 200 km vzdálené firmy. No na hlavu. Ještě ve čtvrťáku, kdy se připravujeme na maturitu. Na dva týdny někde do lesů. To určitě!

Naštěstí já jsem šla do knihovny i když mě asi 2 měsíce nesnášela celá třída. A jak taková praxe probíhá? Ukážu vám, kdo je mým společníkem den co den.

Den 1

Metodické návštěvy menších knihoven. To pro mě bylo zajímavé. Například jsem viděla knihovnu, která byla zřízena na zámku. Pomohlo mi to, abych měla lepší představu, jak tyto malé knihovny vypadají. Psala jsem o těchto pobočkách ročníkovou práci, v té však pobočky vystupují jen v číslech v tabulkách.

Den 2

A tady začíná mé trápení, které trvá do dnes. Čtenářské lístky.
Po škole chci jít na vysokou na obor Knihovnictví, asi si to ještě rozmyslím. :) Od rána od 8:00 do 14:00 třídím knižní lístky. Vytahuji knižní lístky vyřazených knih a dávám je na stranu. Potom dostanu seznam knih, které v katalogu být mají a musím je řadit abecedně. A když nějaká kniha chybí, musím napsat která a potom dostanu tyto knihy vytisknuté a znovu je musím abecedně zařazovat. Když jsem vítězně takto seřazený katalog donesla své vedoucí, myslela jsem si, že mám vyhráno. Nebylo tomu tak. :) Dostala jsem další knižní katalog, tentokrát jiné pobočky. A aby toho nebylo málo, tak jsem zjistila, že to ještě musím třídit na kmenový fond a regionální fond. Vzhůru do toho!!

A tak to jde dál a dál..





Tady mám trochu změnu. Vyrábění zarážek do mých milovaných katalogů.

 Jenom ať po mě nechtějí, ať seřadím všechny šuplíčky v depozitáři... :D :)



Můj věrný společník mi pomáhal vyrábět zarážky.



Vypisovat další dny ani nemusím, protože je to den co den stejné. Někdy jsem vyslána na poštu s knihami, které se vrací jiné knihovně nebo s upomínkami. I tak jsem ráda, že jsem v knihovně a nemusím mrznout v otevřeném skladu trilion kilometrů daleko.

Jednu nevýhodu praxe má, bolí mě z toho ramena a záda, a vidím všude kolem sebe tolik knih!! To znamená, že mi zase na seznamu Chci si přečíst přistálo dalších 30 knih. :)

 A na závěr jedna obrovská nevýhoda, na kterou bych málem zapomněla! Pořád na mě vyskakují ryběnky, pavouci a jiní terminátoři ze starých lístků. :P

A co vy? Brali byste práci knihovnice?

8 komentářů:

  1. Já bych to brala, ale až tak ne důchod, aby mě to nepřestalo hned bavit :-) Je fajn, když dělá v knihovně někdo, kdo fakt čte, ale bohužel tuhle zkušenost z Prahy moc nemám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice čtu, ale k této práci mi to moc k užitku není. Knihy vidím jen z velké dálky. :)

      Vymazat
  2. Jéé oni mají ještě někde lístkový katalog? Já studuji magistra knihovnictví, dva roky jsem dělala v knihovně a teď dělám v datovém archivu a sice pořád nadávám na školu, ale práci mám ráda :) A všude už máme automatizované knihovní systémy a je s tím taky občas zlost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají všechno i v počítači, akorát tyto lístky jsou z malých knihoven. Většinou je to jedna malá místnůstka v hasičárně, obchodě a podobně. A u těchto mají lístkový katalog.

      Vymazat
    2. Já mám praxi v regionální knihovně a pod tu spadá dalších 24 malých tohoto typu. V těchto malých knihovnách není ani počítač. Výpůjčky píší do sešitu.

      Vymazat
  3. Slovo terminátoři v tomhle spojení mě naprosto rozsekalo a skoro jsem zapomněla o čem vlastně celý článek byl :D
    Knihovnice je možná fajn povolání, ale také bych to viděla spíše pak na ty starší kolena než teď. Navíc si myslím, že platy nic moc a kdyby kolem mne bylo tolik knih, tak bych všechno to málo dala za ně, abych je měla i doma :D

    OdpovědětVymazat
  4. hezky napsany clanke , musi to byt velice prijemne byt v takovemto prostredi :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jak to tak čtu, tak do knihovny by se mi asi moc nechtělo, ale strašně ráda bych si vyzkoušela nějakou brigádu v knihkupectví. =3 Hrozně mě baví třeba rovnat knížky nebo tak, navíc je to takové hrozně příjemné prostředí. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zpětnou vazbu. :) Komentáře typu dvouslovné věty: Hezký blog, recenze, knihy + Váš odkaz na blog nebudu publikovat. Nezlobte se. :) Nepřijde mi to jako upřímný komentář, ale jen jako reklama.