pátek 13. března 2015

RECENZE: Láska po mexicku - Ivana Ondriová


Pokud čekáte romantický příběh, tak si raději vezměte jinou knihu. Láska po mexicku je hlavně příběhem realistickým. Čím dál více žen je doma utlačováno a bito svými partnery. Proto toto chování nevidím vůbec žádnou omluvu. Nenávidím muže, kteří jsou toho schopni. Kdo četl, nebo se zajímal o téma domácího násilí, ví o tom, že muži, kteří jej vykonávají se před ostatními tváří jako dokonalí manželé a partneři. To je to vůbec nejhorší jednání, jaké znám. Ani Miguel není jiný. Můžete ho mít rádi? Nemůžete, nenávidíte ho. O hlavní postavu Karolínu máte strach, když ji Miguel zraní a nedovolí ji jít do nemocnice. Kroutíte hlavou nad hlavní představitelkou, která má několikrát možnost ze vztahu vyváznout, ale neudělá to. A proč všechny problémy řeší útěkem? Možná vás pak nepřekvapí, že s otcem nemá ty nejlepší vztahy. Kdyby neměla milující matku, asi by ji velmi prostředník mezi otcem chyběl. Nebojuje jen s otcem, ale také s matkou a jejich velkou snahou spárovat ji zpět s jejím bývalým přítelem.


Kdo by nesnil o životě, kdy stojíme sami na vlastních nohou a nikdo nám do něj nemluví? Ani Karolína není výjimkou. Když se ve svém dosavadním vztahu dostane do situace, kdy necítí tak silné city k partnerovi jako on k ní, zvolí pro sebe nejlehčí cestu. Uteče. Odjede ze Slovenska do Ameriky a zabije tak dvě mouchy jednou ranou. Sen o bezchybném životě sice má pár děr, ale když se na scéně objeví snědý Mexičan Miguel, vše se zdá hned lepší. Přes počáteční nechuť se znovu vrhat do vztahu, nakonec Karolína a Miguel mají svou první schůzku. Miguel se zdá jako okouzlující muž s pravou temperamentní mexickou krví v žilách. Možná až příliš temperamentní. Brzy se ukáže, že Miguel nezná meze pro své chování a rodina jej v tom podporuje. Nikdo nevidí nic zvláštního na tom, když svou ženu udeříte, aby vás poslouchala. Tak se Karolína vydává znovu na útěk, tentokrát v opačném pořadí. Letí zpět na Slovensko v počátečním stavu těhotenství k rodičům domů, aby překousla svou hrdost a přiznala, že se o sebe nedokázala postarat. Z jejího návratu nemá radost ani otec, ani její bývalý partner, který ji potká náhodou ve městě.

V knize se střídá pohled z minulosti a přítomnosti. Ani Karolínina matka ani my nevíme hned, co všechno se v Americe stalo. Proč tak náhle přijela? Kniha v čtenáři vzbuzuje spíše negativní pocity. Hádky s otcem, kdy mi hlavní hrdinka přišla opravdu drzá a nepříjemná. Poté samotné téma domácího násilí mi je proti srsti. Vím, jak to člověka změní a nemám to ráda. Ale za to nemůže kniha. Nemám ráda to téma, ale kniha špatná nebyla. Právě naopak. Byla velmi realistická, a proto se mi nelíbila. Chování tyrana autorka popsala bez chyby. Pronásledování, zákazy, slibování, vyznávání lásky, a když vyznání nepomůže, opět nastupují výhružky. Všude přítomný strach a noční můry.


Co mě celkem mrzelo, byla necharismatická postava porodníka, který se pohybuje často v okolí Karolíny. Naopak nejvíce se mi asi líbil konec knihy. Kde už se zdá být vše, tak jak má být a přeci ho autorka udělá napínavým. Nevíte, na čem jste. Je Miguel sen, nebo skutečnost?

Knihu můžete koupit například zde:


2 komentáře:

  1. Úchvatná kniha. Přečetla jsem ji jedním dechem a jsem ráda, že se mi dostala do rukou. V knize se odehrávala realita, zaslepená láska i nenávist. Co mě celkem mrzelo byl konec-nebyl špatný, ale zdál se mi takový nedokončený. Co se stalo s Miguelem? Odpoutala se hlavní hrdinka nakonec od minulosti? Myslím, že autorka napsala velmi dobrý příběh a můžeme si z něho vzít i dobrou radu: vždy buďte opatrní, ať je láska sebevětší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za dlouhý komentář :) Konec možná byl nedokončený, ale alespoň jsme mohli hádat, jak to tedy asi dopadlo. :) Poučení v knize určitě nalézt lze.

      Vymazat

Děkuji za zpětnou vazbu. :) Komentáře typu dvouslovné věty: Hezký blog, recenze, knihy + Váš odkaz na blog nebudu publikovat. Nezlobte se. :) Nepřijde mi to jako upřímný komentář, ale jen jako reklama.