čtvrtek 6. listopadu 2014

RECENZE: Železná spravedlnost - Louis L'amour


MÉ HODNOCENÍ: 75 %

Malému Tomu Shanaghymu zemřel otec ve válce, s matkou se tedy vydává do Londýna, kde oba doufají, že najdou lepší zítřky. Matka bohužel při cestě na lodi onemocněla a zemřela, a tak mladý Tom zůstal úplně opuštěný. Náhodou se připletl ke rvačce v přístavu a tak si vydobude své první zaměstnání. Jeho vděčnost a loajalita k zaměstnavateli nezná mezí, jeho šéf však není žádný svatoušek. Vydělává si peníze hlavně podvody a tak má spoustu nepřátel a s ním se veze i Tom. Tito nepřátelé využijí příležitosti a málem Toma zabijí, ten však před nimi uprchl v jedoucím vlaku. Tím se dostává do zapadlého městečka, které má svých starostí dost. Přátelé si tam získá rychle, ale zůstat tam nechce. Nakonec donucen okolnostmi zůstane a stane se maršálem. Proniká hlouběji do historie městečka a do vzájemných vztahů mezi jeho obyvateli. Nakonec sám uzná, že tady něco nehraje a chce to mermomocí vyřešit. Rozzlobený rančer a podivná dvojice tajně se scházející na různých místech ve městě mu dělají největší starosti, zvlášť když má v nejbližších dnech přijet vlak plný peněz.
Shanaghy nepřestával sledovat ženu na druhém konci místnosti a viděl, jak se její vidlička náhle zastavila ve vzduchu. Na okamžik strnula a pak pokračovala v jídle. „Jaké zásilky by to měly být?“ „Nevím to přesně, ale odhaduji, že by to mělo být něco neobvyklého. Případně člověk, který tady není moc známý.“ „Ne, o ničem takovém nevím. Ale netrávím ve městě tolik času. Kam tím míříte?“ Shanaghy mluvil jen proto, aby viděl, jak se bude neznámá žena tvářit, jinak tápal v mlze. O co mohlo jít? Kvůli čemu bylo nutné vyhodit ho z vlaku? Nebo – napadlo ho náhle – co když to nebylo něco, ale někdo? Řekněme, že se ve vlaku skrývali jiní lidé, kteří si nepřáli, aby je náhodou spatřil nějaký tulák, který by mohl při hledání úkrytu přelézat z vagonu do vagonu? To bylo ono, tak to muselo být. (str.119)
Tom, ať už se táhl s jakoukoliv pakáží, mi nikdy nepřišel jako špatný člověk. Umí se vylhat z čehokoliv, nebojí se použít pěsti a rád manuálně pracuje. Líbil se mi jeho postoj ke svému úřadu šerifa. Bere ho opravdu vážně a to i přesto, že jej dostal nedobrovolně.  Protože má kniha detektivní zápletku, tak Tom často střídá různé podezření a pohledy na různé osoby ve městě. Neumím říci, které další postavy byly dobré a které špatné.  I když od začátku je v popředí pořád zdůrazňována jedna osoba, která je podezřelá a to ještě ani neví z čeho, tak nakonec zjistíme, že sice zapletená do všech špatností je, ale rozhodně není hlavou této akce. Organizátor zločinu, překvapení pro mne veliké, i když logické se dozvíme až na konci. Tak to má správně být u každé detektivky a to se mi na knize líbí.


Kniha má vše, co by správný westernový příběh mít měl. Poblouznění do krásné ženy, padouchy na rychlých koních, vlak plný zlata, kolty a pěsti a také plný salón darebů. Asi nejvíce se mi líbila obratnost hlavního hrdiny, s jakou dokázal věšet bulíky na nos komukoliv, koho potkal. Uměl se tak šikovně vylhat i z takových situací, kde to s ním vypadalo už opravdu zle. Kniha se četla lehce a tempo nikde neskleslo. Stále se tam něco děje a já se nenudila ani minutu. Je pravda, že se mi občas pletly některé jména, ale nevím, jestli to bylo mou nepozorností, nebo podobností jmen.
Shanaghy tam chvilku stál, než mu došlo, že ti koně mohli patřit někomu jinému než těm mužům v saloonu. Ale komu? Podíval se dolů na stopy. Jedna připomínala tu, kterou viděl u potoka, kde se stkali neznámí jezdci. Obrátil se, kráčel zpátky ulicí a cestou přemýšlel. Pokud ti koně patřili mužům v saloonu, byli ještě ve městě. Nikdo neodjel, protože v té otevřené krajině bylo možné nepozorovaně přijet nebo opustit město jen v noci. Vrátil se ke Greenwoodovi. „Znáte některého z těch chlapů?“ zeptal se majitele baru. Greenwood pokrčil rameny. „Jsou to cizinci, Tome. Jakmile sem přišli, bylo mi jasné, že budou problémy. Člověk v mém oboru na to musí mít nos.“ (str. 157)


Už jsem četla pár westernů prodávajících se v trafikách v měkkých vazbách.  Řekla bych, že tato kniha v porovnání s levnými knihami stojí na vrchních příčkách na mém pomyslném žebříčku nejlepších westernů, které jsem prozatím přečetla. Při psaní recenze jsem prozkoumala i životopis spisovatele a zjistila jsem, že pár jeho knih posloužilo i jako knižní předloha pro film. Rozhodně si zkusím přečíst některou s těchto knih a porovnat s filmy. Westerny, které jsem četla, jsou většinou z pohledu přímo kovbojů, nebo různých honáků a předáků. Většinou to byli muži, kteří pracovali někde na statku, nebo statek přímo vlastnili. Tato kniha je jiná. Tom je vlastně kluk z města, který krávy viděl jen z dálky. Je to příběh z druhé strany, který se tímto odlišuje od ostatních.

Ráda bych také upozornila na to, že v říjnu vyšla od tohoto autora novinka Smyčka se stahuje.

Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zpětnou vazbu. :) Komentáře typu dvouslovné věty: Hezký blog, recenze, knihy + Váš odkaz na blog nebudu publikovat. Nezlobte se. :) Nepřijde mi to jako upřímný komentář, ale jen jako reklama.