sobota 22. března 2014

RECENZE: Podezřelý - Robert Crais


NÁZEV: Podezřelý

AUTOR: Robert Crais

ŽÁNR: Detektivka

STRAN: 328

NAKLADATELSTVÍ: Metafora

ROK VYDÁNÍ: 2014

PROVEDENÍ: Pevná vazba





HODNOCENÍ: 100 %

„Jediný způsob, jak si za peníze koupit lásku, je koupit si psa.“  Tak zní výrok irského dramatika George Bernarda Shawa. Tento výrok se mi vždy moc líbil a stále znovu a znovu pes dokazuje, že je 
nejlepším přítelem člověka, který ho navíc bezmezně miluje.

Maggie je fenka německého ovčáka vycvičená jako vojenský dvouúčelový pes. Umí vyhledat zbraně, výbušniny a spoustu dalších užitečných věcí. Běžně zasahuje spolu s vojenskou jednotkou v Afghánistánu. Bohužel při jedné z těchto akcí byli Maggie a její pán postřeleni. Pete nepřežil, Maggie ano. S šrámy na duši i na těle je Maggie odvezena ze země.

Scott je policista, který byl ve špatnou dobu na špatném místě, jak se říká. Při hledání restaurace, kde by se s kolegyní najedli, se nečekaně připletou do přestřelky. Z velkého auta vyskáče několik maskovaných mužů a rozstřílí druhé auto, ve kterém sedí dva muži. Všimnou si i Scotta a jeho parťačky a začnou střílet i po nich. Oba skončí na zemi zraněni. Scottova parťačka vykrvácí a Scott vyvázne více mrtvý než živý. V tom se objeví přivolané posily, to už je ale pozdě. Všichni střelci jsou už dávno pryč a na místě zůstal jen Scott v bezvědomí.

Po několika měsících by Scott chtěl zpátky do práce. Vyčítá si smrt jeho přítelkyně a chce najít její vrahy stůj co stůj. Scottův nadřízený ale nechce a nemůže vzít zpátky do práce mrzáka. Scott sice nemá žádné viditelné následky, ale trpí psychickými problémy, kvůli kterým dochází i k psychiatrovi. Navíc ani jeho tělo nefunguje tak, jako před přepadením. Scott to sice nepřizná, ale trpí velkými bolestmi i při lehkém pohybu. A tak ho jeho nadřízený, který Scotta nedokáže přemluvit, aby šel do výslužby, přiřadí do jednotky psovodů.

V této jednotce se ocitla i Maggie, trpí stejnými problémy jako Scott. Trápí ji bolesti a bojí se hlasitých zvuků. Scott si vybere právě Maggie jako svého psa. Spolu se dostávají z těžkých zážitků. Jeden se pro druhého stane nerozlučným parťákem. Scott pomáhá Maggie od jejího strachu a Maggie pomáhá Scottovi se zlými sny a bolestmi. Tato kniha je plná lásky muže a jeho psa. Jejich vztah je nádherný. Když se změní u Scottova případu hlavní vyšetřovatel, Scott dostává novou šanci na vyřešení. Dokonce se může i podílet na vyšetřování, co víc si může přát? Konečně nebude doma jen sedět, ale může něco udělat pro svou mrtvou parťačku, s pomocí Maggie získává nové důležité informace, které popoženou vyšetřování dopředu.

Od tohoto autora jsem jinou knihu nečetla, ale musím říct, že si určitě nějakou seženu. Scott a Magie byli super tým. Kniha se četla skoro sama. Scott jako hrdina mi byl hodně sympatický. Jeho pes je pro něj všechno a on je člověk, který se nikdy nevzdává. Kniha skvěle poukazuje na psí inteligenci. Co všechno dokáže pes pochopit a vycítit. Nikdy jsem detektivky nečetla, ale tato už je druhá, kterou mi poslalo nakladatelství Metafora, a znovu mě nezklamala. Možná i na tento žánr přejdu.


Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Tahle knížka mě pohltila. Bylo mi líto, když už byl konec :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zpětnou vazbu. :) Komentáře typu dvouslovné věty: Hezký blog, recenze, knihy + Váš odkaz na blog nebudu publikovat. Nezlobte se. :) Nepřijde mi to jako upřímný komentář, ale jen jako reklama.